Етикети

, , , , , , , ,

Икона на сляп човекНе ги дискриминирайте !

Това, че човек не вижда не е повод за дискриминация от наша страна, а точно обратното. Когато видим сляп човек, съвестта ни /разбира се, ако имаме такава/ ни кара да му помогнем да се качи в метрото, в трамвая и др. Не бъдете простаци да се погидравате или да не им помагате, защото слепите виждат повече от нас. Това, че нямат очи не означава, че нямат и душа. Всичките слепи хора, който съм срещал са много културни и възпитани. Когато му помогнеш той ще ти благодари няма да го премълчи. Слепите хора могат да не виждат външността, но „виждат“ вътрешността на един човек от пръв контакт, което е най-важното нещо. За тях най-големият подарък за Коледа е да са със семейството си. Наскоро бе станала една грозна история с един сляп приятел. Отишъл на някакво парти да прави музика, понеже той е DJ, и шефчето решава, че понеже е сляп може да се гъбарка с него. Сваля го от сцената и му казва, че ще го качи пак след като мине и другото момче. Минават 1-2 часа и моят приятел го пита какво става, като отговорът е следния: „Чакай още малко!“. При, което моят приятел му тегли една дълга и си тръгва без да си получи хонорара. И сега въпреки желанието му да си потърси правата нищо не става. На него не му за тези 200, 300 или 400лв, които е щял да вземе. На него му е за това, че никой няма право да се гаври по такъв начин с някой само, защото е сляп.

Кучето водавач = Проблем

МОЛЯ ?! Кучето водач е проблем на хората в магазини, а и не само. Как може едно куче, за което са дадени 15 000лв за обучение да не може пускано в магазини с неговия стопанин?! Какво ще стане, ако кучето влезе в магазина? Сигурно ще обърне наопаки целия магазин или ще изяде някой човек. Не виждам как ще стане това, когато то е учено да бъде внимателно към слепия си стопанин, да го води и предупреждава за препятствия и опасности по пътя. За всичкихора, кучето е сигурност и спокойствие. То дава свобода и кара човека да се чувства пълноценен.

Според нормативната уредба в много страни тези животни се причисляват към служебните кучета и имат особен статут в обществото. Когато един сляп човек притежава такова животно, той може да влиза с него в: магазини за хранителни стоки, лекарски кабинети, църкви, ресторанти, пазари, открити къпални, обществени превозни средства и самолети. Собствениците на тези кучета не плащат данък. Освен това присъствието на тези животни в жилищата не може да бъде забранено – наемодателите трябва да разрешат на слепия човек да живее с кучето си („Обичам те животно“, 1999).
 
Кучето водач е нужен на слепия за още нещо. Както всички знаем от личен опит, когато се разхождаме, как има хора, които седят и едвам ходят, и трябва да ги заобикаляме. Ами представете си от къде ще знае един спял човек, че пред него има някой задремал човек?

Куче водач - голдън ретривър

Международен ден на хората с увреждания

invalidna-kolichka-hora-s-uvrejdanija-getty_61268b7489

Сигурно повечето от вас не знаят, че вчера бе международен ден на хората с увреждания, както и аз. Добре, че бяха „Господари на ефира“ да разбера, но по-добре късно, отколкото никога. Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

Гледайте на слепите хора и не само като съвсем нормални хора, на които Господ им е взел едно, но им е дал друго.

И като за последно малко черен хумор споделен от моят сляп приятел:

Слепите хора правят секс като невидели.

Advertisements