Етикети

, , , , , , , ,

След всичките статии за социалния живот, реших да започна с уроците. Те ще бъдат свързани със хардуера и софтуера на компютъра. И тъй като имах домашно в училище на тема „Измерване чрез цветен код“ и не успях да изровя нищо на български в нета, реших аз да напиша.

Цветен код

Какво всъщност е цветният код? Това са няколко цветни лентички (3-4-5) върху резистор, кондензатор, транзистор или диод. Той се използва за означаване на стойностите или параметрите на електронни компоненти, много често за резистори, но също така и за диоди, дросели, кондензатори и др.  Цветният код е разработен в началото на 1920г. от Асоциацията на радио производителите / сега част от Electronic Industries Alliance ( EIA ) / и е публикуван като EIA-RS-279. Текущият международен стандарт е IEC 60062. Цветните ленти се използват често / особено за резисторите / , защото се отпечатват лесно върху малки компоненти и така намаляват разходите за крайната цена. Цветните ленти, както имат предимства, така имат и недостатъци, особено за слепите хора. Компонентите прегряват или натрупват мръсотия, така може да стане невъзможно различаването на кафявото от червеното или оранжевото. Има напредък в технологията за печат на печатни номера за малки компоненти, които се срещат често във модерната електроника.

Коя лента, какво означава?

С картинката по-долу ще се опитам да ви обясня коя цветна лента за какво служи.

Resistor

 • 1 лента – това е първата значителна цифра за стойността на компонента;
 • 2 лента – тази лента също е значителна цифра;
 • Множител – чрез него се определяме крайната мерна единица ( Ω, КΩ, МΩ );
 • Точност / толеранс / – ако има такава, тя означава отклонение от стойността в проценти.

Резисторите, които са произведени за военни цели, могат да включват и пета лента, която показва надеждността. Строгата точност може да има три ленти за цифри, а не две, или допълнителна лента, която показва температурния коефициент в мерната единица  ppm/K.
Стандарта за цветен код  EN 60062:2005 е следният :

Table2

За пример нека вземем резистор с ленти : жълта, виолетова, червена и златна. Имаме цифрата 4 /жълто, вижте по-горе в таблицата/  втора цифра 7 /виолетов/ последвана от  2 /червен/ нули. Резултатът е 4 700ohms. Златната лента има толеранс от ±5%, така че реалното съпротивление може да бъде между 4465 и 4935ohms.

Нула-омовите резистори са направени като дължини на тел, които могат да се заменят за друг резистор и стойността се вкарва в автоматично оборудване. Те са маркирани с една черна лента.

0-ohm

Няколко примера

 1. Зелен – Син – Черен – Кафяв
  • 56 ohms  ± 1%;
 2. Червен – Червен – Оранжев – Жълт
  • 22 000ohms ± 5%;
 3. Жълт – Виолетов – Кафяв – Златен
  • 470 ohms ± 5%
 4. Син – Сив – Черен – Златен
  • 68 ohms ± 5%

Надявам се да съм бил полезен на някого с този урок.

//

Advertisements